image346

 

Startsida    Ulriksdal    Herrgårdar    Andra projekt

 

logo futura

 

 

 

 

IMG_0103x

 

 

THUREHOLMS SLOTT, TROSA

Vårdprogram för huvudbyggnad och flyglar 2012

Uppdaterat 2023

 

Thureholm är sedan 1987 byggnadsminne, men saknar saknar både aktuell dokumentation och närmare skyddsföreskrifter. För att säkerställa det antikvariska underhållet och underlätta ställningstaganden beträffande byggnadernas framtid, har vi utarbetat ett vårdprogram för de centrala byggnaderna kring borggården.

 

Vi har tidigare gjort ett vårdprogram för de övriga omgivande husen inom byggnadsminnesområdet, som nu också uppdaterats.

 

 

översiktsplanx

 

 

Byggnaderna är i sin nuvarande form från 1730-talet, efter Thure Gabriel Bielkes ombyggnad, ledd av arkitekten Carl Hårleman, som i stort sett blev en nybyggnad. Den ståtliga huvudbyggnaden i tre våningar reser sig i fonden av en upphöjd borggård, med två låga flyglarna på sidorna och en stallbyggnad framför, som skärs av på mitten av en lång uppfartsramp, vilken i sin tur avslutar en kilometerlång rak allé, ändå ifrån de magnifika slottsgrindarna vid landsvägen. Flyglarna flankerades av två yttre "långflyglar", varav endast den östra "Långa gången" finns kvar idag. "Gula huset", som ersatt västra långflygeln, är från slutet av 1700-talet.

 

Thureholm var ett av Carl Hårlemans första egna projekt vid sidan av det samtida kungliga slottsbygget i Stockholm, och han engagerade här en rad av de främsta hantverkarna från slottet, för att skapa en miljö som nu illustrerar övergången från senbarock till rokoko i den svenska arkitekturhistorien.

 

Huvudbyggnaden innehåller mycket värdefulla interiörer, som t ex det berömda Porslinsköket, och har p g a sin närmast museala karaktär inte använts som bostad på många decennier. En del av de interiörer och inventarier som skingrades vid en bodelning 1914, finns idag i allmän ägo på Nordiska museet, Skansen, Livrustkammaren och Stockholms stadshus.

 

 

IMG_0040

 

Porslinsköket