image346

 

Startsida    Ulriksdal    Herrgårdar    Andra projekt

 

logo futura

 

 

 

 

WalloxSäby  Foto 1991

 

 

WALLOX-SÄBY HERRGÅRD

Knivsta, Uppland, byggnadsminne

Restaureringsprogram för huvudbyggnad och ekonomibyggnader 1991-92.

 

Historik

Gården Säby vid Walloxen har medeltida anor, men den nuvarande herrgårdsanläggningen går tillbaka till 1700-talet. Carl Wijnblad utarbetade ett 1765 publicerat förslag till generalplan för gården, som till stor del känns igen ännu idag.

 

Hovmarskalken Gustaf Paykull, som ärvt gården 1789, uppförde den nuvarande huvudbyggnaden 1792-93, den var då utvändigt reveterad och hade spåntak. Gustaf Paykull hade omfattande zoologiska och naturhistoriska samlingar, förvarade bl a i en numera riven byggnad i parken. Samlingarna bildade på 1820-talet stommen till Naturhistoriska Riksmuseet, men vissa delar fanns kvar i huvudbyggnaden till 1990.

 

Legationssekreteraren Johan Gustaf Paykull ärvde Wallox-Säby 1826 och bidrog med empireinredningar. Han dog ogift 1868. Brorsonen, kapten Lars Gustaf Paykull, genomförde en stor renovering omkring 1870. Huvudbyggnaden panelades troligen vid denna tid, och försågs med en öppen veranda mot söder och en stor glasad paviljong mot väster.

 

Senare har flera renoveringsetapper genomförts. Centralvärme, vatten och avlopp har dragits in. Fasadpanelen på huvudbyggnaden och alla fönstren byttes på 1950-talet, varvid färgsättningen på bilden ovan i grått med vita omfattningar och röda fönster tillkom. Samtidigt byggdes en halvrund balkong på fyra pelare över entrén.

 

Uppdraget

bestod i att i två etapper utarbeta restaureringsprogram för huvudbyggnaden, de två flyglarna samt ytterligare 17 uthus av varierande karaktär. Målsättningen har varit att slå vakt om de kulturhistoriska värdena i anläggningen. Mot bakgrund av byggnadsminnesförklaringen måste kraven på historisk äkthet i material och detaljer ställas mycket högt.

 

Som exempel på 1700-talets herrgårdskultur är Wallox-Säby unikt till sin disposition och ovanligt komplett i sin uthusbebyggelse och parkanläggning. Huvudbyggnaden är mycket innehållsrik på interiörer från 1790-talet och det tidiga 1800-talet - vissa rum är helt unika. Mycket litet har förändrats sedan 1800-talet, en obruten släktföljd har bidragit till detta.

 

 

WalloxS_Wijnblad

 

Carl Wijnbladh: Generalplan för Wallox-Säby, 1765