image342

 

Startsida    Ulriksdal    Herrgårdar    Andra projekt

 

logo futura

 

 

 

 

ULRIKSDALS SLOTT

Fasadrenovering 2001-2003

 

 

Image42

 

Ulriksdal omkring 1730, med röda fasader

 

 

Slottets fasader under 350 år

 

Ulriksdals slott har en lång utbyggnadshistoria, vilket innebär att fasadernas murverk är från olika tider. Huvudbyggnadens två första våningar är från 1640-talet. Sjöflyglarna och den södra flygeln är från 1670-80-talen, fasaden målades då gul med grå lister. Norra flygeln och huvudbyggnadens översta våning är från 1720-talet, då slottet fick sin nuvarande volym. En provyta av puts med röd och vit avfärgning från denna tid finns att beskåda på norra flygelns norrfasad.

 

Fasaden blev 1760 åter gulfärgad, med grå hörnkedjor. Fönstren byttes på 1780-talet, men en del av karmarna är äldre. Under 1800-talet var fasaderna släta och vitmålade. En stor del av putsen nedknackades och förnyades på 1910-talet, då slottet åter färgades gult.

 

Vid den förra fasadrenoveringens första etapp 1977-78 (borggården och norra flygeln) nedknackades och förnyades all puts inklusive taklisten, förutom vissa bevarade provytor på norra flygelns norrfasad. I den andra etappen 1984-85 (sjöfasaden och södra flygeln) sparades mer av putsen, men fönsteromfattningarna förnyades generellt. Fasaderna var avfärgade med en kalkfärg med en blandning av oxidgult och guldocker (1977-78), respektive rent oxidgult (1984-85).

 

Samtliga fönster renoverades och ommålades med linoljefärg 1995-97, plåttaken renoverades och ommålades 1998.

 

Renoveringen

 

Den senaste fasadrenoveringen utfördes i etapper under åren 2001 till 2003. Renoveringen omfattade putslagningar, kalkavfärgning, asfaltstrykning av sockel, renovering och ommålning av dörrar, oljning av fönster och behandling av smide, restaurering av sandstensportalen på sjösidan, mm.

 

Putsen är utförd med kalkbruk och avfärgad med kalkfärg.  Den befintliga putsen rengjordes med borstning med stålborste och vatten, lös puts knackades ner och sprickor skrapades upp. Därefter utfördes erforderliga putslagningar med kalkbruk. Fasaderna avfärgades med en kalkfärg blandad av gotlandskalk och ren guldocker, i samma kulör som användes på 1910-talet.

 

De putsade fönsteromfattningarna och taklisten, som till stor del är av trä, har liksom tidigare en gråvit kulör. Trälister och snickerier samt alla stål- och smidesdetaljer ommålades med linoljefärg med traditionella pigment.

 

 

parken3

 

Den ljusgula kulören från 1910-talet återställdes