image355

 

Startsida    Ulriksdal    Herrgårdar    Andra projekt

 

logo futura

 

 

 

 

Sko skrift

 

 

 

BYGGNADSVÅRD PÅ SKOHALVÖN

Informationsskrift från Länsstyrelsen i Uppsala

 

Medförfattare Karin Wannberg Wretin

Utgiven 2006

 

 

Ur kapitlet Byggnadsvård och underhåll:

 

De gamla husen på Skohalvön - gårdarna, torpstugorna och uthusen - är ett omistligt inslag i kulturlandskapet. Att äga och använda dessa hus innebär ett särskilt ansvar, att föra ett stycke levande historia vidare till kommande generationer.

 

Det är inte bara husens yttre utseende, den rödfärgade panelen och det röda tegeltaket, som måste bevaras. Byter man ut det äkta materialet, virket, teglet, fönstren i onödan, så förlorar huset samtidigt en liten bit av sin historia. Ett gammalt hus är en genuin hantverksprodukt. Man betalar dyrt idag för gamla allmogemöbler på auktionerna. Men t ex gamla fönster och dörrar har ofta samma tekniska kvalitet och historiska värde. Ja, ett orört gammalt hus är som helhet en äkta antikvitet!

 

Att bevara ett kulturhus handlar mest om underhåll. Om man regelbundet ser över och reparerar sitt hus på rätt sätt, som det en gång var tänkt att underhållas, kan dess historiska värden föras vidare från generation till generation. Man behöver inte för den skull se huset som ett museum. Självklart måste skadade delar ibland bytas ut, rimliga krav på bostadsstandard och bekvämlighet måste kunna uppfyllas. Varje ny generation måste oundvikligen lämna spår efter sig. Men det kan ske på husets villkor och varsamt.

 

Dagens byggmarknad tillhandahåller ett överflöd av material, produkter och tekniska lösningar, som tagits fram för nybyggandet. Det är inte säkert att de fungerar så bra i gamla hus. T ex är virkeskvaliteten idag sämre än i det virke man förr valde ut för att bygga med. Och när man byter ut byggnadsdelar misstar man sig ofta också på hur omfattande ingreppet blir runt omkring.

 

I själva verket blir det oftast både billigare och tekniskt bättre att bevara det gamla utförandet. Skillnaden är att kostnaden för nytt material ersätts av en mer omfattande arbetsinsats. Att byta ut ett gammalt fönster kostar idag åtskilliga tusenlappar, med alla kringarbeten inräknade. Istället kan man lägga ner 20-30 timmars arbete på det gamla, för att få det i tekniskt fullgott skick och samtidigt bevara en antikvitet.

 

Vill man gå ett steg vidare från det rena underhållet och restaurera sitt hus till ett ännu äldre utseende än det nu råkar ha, måste man vara både varsam och historiskt kunnig. Tänk på att en liten arrendegård eller ett torp representerar en folklig byggnadskultur, utförandet är enkelt och sparsamt. Och även 1900-talets ändringar och tillägg kan ha ett historiskt värde.

 

Skohalvön har sin egen historia och i många stycken sitt alldeles egna byggnadsskick. Sök inspiration i omgivande gårdar och torp, så bevaras särarten bäst.

 

 

Apalle

 

Apalle gård på Skohalvön före renovering