image346

 

Startsida    Ulriksdal    Herrgårdar    Andra projekt

 

logo futura

 

 

     

LÄNKAR

 

Övriga projekt:

Stallflyglarna

Alléflyglarna

Gårdsflyglarna

 

Sandemars gods

 

RM Bygg AB

P1020126

 

 

GAMLA MEJERIET, SANDEMAR

Restaurering och ombyggnad till gårdskontor

 

Historik

 

C E Löfvenskiölds mönsterbok Lantmannabyggnader från 1868 fick en stor betydelse för moderniseringen av lantbrukens byggnadsbestånd i hela Sverige under 1800-talets andra hälft. Där resonerar han bl a om dåtidens nya mjölkproduktionsmetoder och den lämpliga utformningen av ett modernt gårds- eller bymejeri. Mejeriet på Sandemar tycks, av planen och byggnadsdetaljerna att döma, vara byggt vid denna tid, omkring 1870. Dåvarande fideikommissarien Carl Fredrik Braunerhielm (1844-1901) hade övertagit Sandemar 1862, och torde vara den som genomförde rationaliseringen av lantbruket och lät uppföra de nya byggnader som hörde tiden till.

 

Under den senaste ombyggnaden har huset invändigt renskalats in på bara stommen, och den gamla interiören framträdde då tydligare. Under de uppbyggda golven hittades nedsänkta murade förvaringskar och en försänkt källare. Utifrån likheterna med Löfvenskiölds illustrationer kan man rekonstruera mejeriets funktioner.

 

 

Rekonstr plan

 

 

Huset är upphöjt på två fots stensockel för att undvika nedgrävda källare som kunde bli fuktiga. Rummen skulle vara svala, torra och väl ventilerade, därav de små fasadventilerna uppe vid tak runtom. Golven skulle vara spolbara och försedda med vattenavrinning, antingen av sten eller av oljemålade plank. Det måste finnas god tillgång på friskt vatten, sannolikt fanns en brunn alldeles vid huset.

 

Ingången genom porten på gaveln ledde till förstugan med sin vindstrappa. Därifrån kom man in i köket, där man kokade osten i den öppna spisen, sannolikt i en svängbar kittel. Intill spisen finns en inmurad vedeldad tvättpanna. I golvet finns ett försänkt kar, möjligen ett vasslekar. I köket bör det ha funnits en ostpress och en kärna, som i detta fall sannolikt var handdrivna.

 

I mjölkrummet intill förvarades mjölkbyttorna i försänkta kar, möjligen kylda av vatten och/eller is. Rummet skulle vara ljust, därav de stora fönstren. Ostkammaren på andra sidan köket fick inte ha direkt kontakt med mjölkrummet. Från ostkammaren fanns en dörr till den försänkta smörkällaren, som låg mot norr för att bevara kylan. Den kan ha haft någon slags isolering på timmerväggarna.

 

Efter mejerinäringens centralisering på 1930-talet förlorade snart gårdsmejerierna sin funktion.  En gradvis modernisering skedde säkert på Sandemars mejeri fram till dess, vilket antyddes av vissa ändrade dörröppningar och gjutna betonggolv. Under en period har mejeriet säkert stått tomt, tills det inreddes till personalrum för gårdens anställda på 1980-talet.

 

 

 

P1020009

 

Köket efter renovering, med den gamla spisen och tvättpannan.

 

 

Restaureringen 2008

 

Den senaste renoveringen har haft som målsättning att inreda byggnaden till gårdskontor för godset, men att samtidigt återställa den så långt möjligt i ursprungligt skick. Kompletterande våtutrymmen som WC och pentry har anordnats i en mindre tillbyggnad, så att den ursprungliga rumsindelningen kunde återställas.

 

Timmerstommen är reparerad, samt tätad och tunt isolerad på insidan. Taket har fått en falsad skivtäckning av plåt. Fönstren är renoverade och kompletterade med innanfönster. Nya isolerade bottenbjälklag med plankgolv har lagts in i alla rum. Väggarna invändigt är klädda med samma fasspontpanel som delvis fanns kvar, och takpanelen är bevarad. Interiören är målad med linoljefärg.

 

Generalentreprenör har varit RM Bygg AB, Hedemora, i samarbete med Jones Timmerhus AB och Ebbalunds Byggnads AB. Byggledare var Krister Berggren.

 

 

© 2010 Peter v Knorring