image346

 

Startsida    Ulriksdal    Herrgårdar    Andra projekt

 

logo futura

 

 

 

 

KungsHusby   Foto 1992

 

 

KUNGS-HUSBY GÅRD, Enköping

Restaureringsprogram 1992

 

Kungs-Husby gård, kallad Norrgården, nära Kungs Husby kyrka på Enköpingsnäset, står idag med en ovanligt stor uppsättning bevarade äldre byggnader, i stort orörda sedan 1920-talet. Vårt restaureringsprogram omfattar huvudbyggnaden med två flyglar samt ytterligare tio omgivande byggnader av olika art och ålder. Avsikten med programmet var att ge en överblick över byggnadsbeståndets historiska och tekniska förutsättningar, att peka på akuta åtgärdsbehov och att föreslå principer för det framtida underhållet.

 

Historik

Husby by var 1284 en kungsgård, kallad Husby-Trögd, och ska ha varit befäst med ett försvarstorn på 1300-talet (Uppland, 1905). Norrgården, som torde vara byns huvudgård, uppges vara uppförd 1776 (Svenska gods och gårdar, 1938).

 

Mycket litet finns av äldre arkivmaterial. Ingen brandförsäkring finns på Brandförsäkringsverket. Lantmäteriet har endast en karta, från 1852, med detaljerad bebyggelse. Där syns huvudbyggnaden med två flyglar, samt sannolikt magasinet, dock i något nordligare läge än idag. Inga av de nuvarande uthusen finns med. Vissa foton av huvudbyggnaden från tidigt 1900-tal och senare, bl.a ett flygfoto, är till viss hjälp. Dateringarna bygger i övrigt på studier och jämförelser av tekniska och kulturhistoriska detaljer.

 

Kronologiskt sett är huvudbyggnaden och bryggstugan äldst, troligen från 1700-talets slut. Den tidigare norra flygeln var sannolikt även den en låg timmerbyggnad med åstak. Byggnaderna torde då haft rödfärgade timmerfasader. Även magasinet och smedjan kan härröra från denna tid, även om de är flyttade och ombyggda.

 

En större byggnadsperiod inträffade ungefär kring 1870, då kasernen med uthusflyglar byggdes, liksom sannolikt den gamla delen av ladugården med stall och Hacksta loge. Huvudbyggnaden försågs med frontespiser och nya fönster med omfattningar, samt panelkläddes.

 

Familjen Juhlin övertog gården 1903, och då byggdes mejeriet, huvudbyggnadens veranda, samt troligen vagnslidret. På 1920-talet gjordes stora investeringar i den nya ladugården, tillbyggnader av den gamla, omläggningar av tak samt en helt ny bostadsflygel på den gamla grunden. Därefter har relativt litet skett med byggnaderna, förutom sanitära och tekniska standardförbättringar under 1950-talet.

 

Målsättning

Gårdens bebyggelse utgör idag en ovanligt välbevarad uppsättning byggnader från de senaste 200 åren, där helheten står i stort sett intakt sedan 1920-talet. Målsättningen bör ur kulturhistorisk synpunkt vara att bevara tillståndet från denna tid, med de äldre byggnaderna ännu bevarade och använda sida vid sida med de nyare. Med hänsyn till autenticiteten hos alla byggnaderna är det viktigt att reparationer i första hand sker med ursprungliga material och tekniker, så att utförandet ej förvanskas.

 

Ombyggnader

Kontoret har även arbetat med några ombyggnadsprojekt på Kungs-Husby gård.