image355

 

Startsida    Ulriksdal    Herrgårdar    Andra projekt

 

logo futura

 

 

 

 

Eriksdal

 

 

ERIKSDAL, TYNNINGÖ

Vårdprogram

 

Villa Eriksdal vid Höganäs på Tynningö är en av de största och mest originella av sommarvillorna i Stockholms skärgård. På uppdrag av länsstyrelsen har vi utarbetat ett vårdprogram, som ett underlag för den framtida vården av fastigheten, med tanke på dess stora kulturhistoriska värde. Programmet baseras på en sammanfattande byggnadshistorik och en dokumentation på platsen. Vissa synpunkter på återställande och tydliggörande av arkitekturen har också medtagits.

 

Efter vårdprogramarbetet har vi även projekterat vissa restaureringsarbeten, t ex den nya stilenliga balkongen (se bilden nedan).

 

 

Historik

 

Exploateringen av Höganäs på Tynningö tog sin början då snickarmästaren Carl Martin Munthe förvärvade fastigheten 1874 och började arrendera ut mark och sälja avstyckade tomter för sommarhus. Ångbåtstrafiken till Höganäs brygga startade 1877, och fram till 1891 bildades sammanlagt 18 tomter på Höganäs.

 

Eriksdal, som tillhör de minsta av tomterna på Höganäs, var bebyggd av Munthe med "Gröna stugan".  Fastigheten köptes 1895 av byggmästaren Carl Oscar Lundberg, som sedan 1860-talet hade ett hus i närheten, och länge varit sysselsatt med att bygga skärgårdsvillor. Han ägde och uppförde även ett stort antal byggnader på Östermalm, bl a de numera rivna gamla Hotell Anglais vid Stureplan, gamla Strindbergshuset vid Karlaplan och Sveasalen på Hamngatan.

 

Lundberg uppförde ett stort stenhus med drag av italienskt lantslott, ritat av arkitekten Carl Kleitz (1860-1900), i två höga våningar med en stor öppen altan på tredje våningen och därpå ett torn med en glasveranda på fjärde våningen. Tanken sägs ha varit att byggnaden skulle bli klubbhus för KSSS, som dock valde Sandhamn istället, därav den i förhållande till omgivningen överdrivna höjdskalan. Det var också mycket ovanligt att sommarhusen byggdes i tegel, materialet kom från Lundbergs eget tegelbruk i Mälardalen. Även planlösningen var inspirerad av italienska renässansvillor, med trapphus och sal i mittaxeln, samt två rum på vardera sidan. Den övre altanen byggdes senare in till en glasveranda, troligen redan av Lundberg på 1910-talet.

 

Eriksdal köptes 1918 av grosshandlaren Edvard Malmcrona, som genomförde en stor modernisering och ombyggnad. Huset fick både centralvärme och rinnande vatten. Framsidans dubbla paradtrappa och öppna nedre veranda revs. I stället fick huset en balkong på konsoler, som senare ersattes av den nuvarande balkongen med stålräcken på träpelare. Invändigt präglas ombyggnaden bl a av den nya öppna trapphallen, de genomgående fiskbensmönstrade parkettgolven och de originella modernistiska kakelugnarna och kaklade spisarna.

 

 

Elevation

 

Ritning till ny balkong i ursprunglig stil